نمایندگان مجلس امروز کلیات طرح پرداخت تسهیلات از صندوق توسعه ملی برای تکمیل طرح‌های اشتغال‌زا را تصویب و جزئیات این طرح را برای بررسی بیشتر به کمیسیون برنامه و بودجه ارجاع دادند.

به گزارش مشرق به نقل از تسنیم، جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی به ریاست علی لاریجانی و با حضور 194 تن از نمایندگان در بهارستان برگزار شد. پیش از قرائت قرآن کریم، محمدحسین فرهنگی منشی هیئت رئیسه مجلس دستور جلسه امروز را بدین شرح اعلام کرد: سخنرانی مرزوقی علی رئیس مجلس نمایندگان اندونزی، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در مورد طرح اصلاح ماده 85 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران، گزارش کمیسیون آموزش در مورد رد تقاضای تحقیق و تفحص از عملکرد دانشگاه پیام نور، گزارش کمیسیون اجتماعی مجلس در مورد طرح تسری قانون فوق العاده خاص کارمندان سازمان های پزشکی قانونی کشور و انتقال خون ایران به کارمندان سازمان بهزیستی کشور، گزارش ‌کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور درمورد طرح انتقال پایتخت، ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی درمورد لایحه تعیین حریم حفاظتی - امنیتی اماکن و تاسیسات کشور، گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه موافقتنامه ایجاد و راه‌اندازی بانک اطلاعاتی سازمان همکاری‌های‌اقتصادی (اکو) درخصوص قاچاق و تخلفات گمرکی و گزارش کمیسیون اقتصادی درمورد لایحه موافقتنامه بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری عراق به منظور اجتناب از اخذ مالیات مضاعف و تبادل اطلاعات درمورد مالیات‌های بر درآمد و سرمایه.

در ادامه جلسه آیاتی از قرآن کریم و ترجمه آن قرائت شد و علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور سخنانی را پیرامون حادثه تروریستی روز گذشته لبنان و مذاکرات هسته‌ای ایران با 1+5 را مطرح کرد.

**لاریجانی: آمریکا و اسرائیل بیشترین نفع را از انفجار بیروت می‌برند

علی لاریجانی رئیس مجلس در نطق پیش از دستور طی سخنانی در صحن علنی مجلس با اشاره به اقدام تروریستی روز گذشته در بیروت اظهار داشت: با خبر شدیم که  عناصر منحرف و افراطی در بیروت با دو عملیات تروریستی در نزدیکی سفارت جمهوری اسلامی باعث شهادت رایزن فرهنگی سفارت مرحوم حجت‌الاسلام انصاری و تعدادی از مردم لبنان و مجروح کردن تعداد دیگری از آنها شدند و بعد هم جریانی از تکفیری‌های تروریستی اطلاعیه‌ای صادر کرد و این جنایت را برعهده گرفت.

وی ادامه داد: ضمن محکوم کردم این اقدام جنایتکارانه و آرزوی علو درجات برای شهدا چند نکته را متذکر می‌شوم.

رئیس مجلس افزود: تردیدی نیست که از این سنخ عملیات بیشترین نفع را آمریکا و رژیم صهیونیستی می‌برند که سال‌ها در آرزوی به هم ریختگی وضعیت در لبنان و آشفتگی و تفرقه بین مسلمانان بوده‌اند و به همین جهت چند سال است که در سوریه معرکه گرفتند تا بتوانند هم در محور مقاومت لطمه ایجاد کنند و هم زمینه درگیری بین مسلمانان را فراهم کنند.

لاریجانی گفت: برخی کشورهای منطقه که در ساماندهی اینگونه عملیات در سال‌های گذشته سابقه‌ای بس سوء داشته‌اند نیز باید توجه داشته باشند که ما آنها را از سال‌های پیش می‌شناسیم و حتی خود گفته بودند که در تشکیل این گروه‌های ماجراجو نقش داشته‌اند. این کشورها از این گروه‌ها به صورت ابزاری استفاده می‌کند و با پشتوانه مالی و تدارکاتی خود از آنها بهره‌گیری می‌کنند.

وی ادامه داد: از طرف دیگر این گروه‌های منحرف هم نگاه ابزاری به کشورهای منطقه دارند تا پس از بهره جستن از منابع آنان بعدها به سراغ آنها بروند. کشورهای تدارکچی افراطیون با این منطق به سراغ آنها می‌روند که در این کشمکش خونبار پس از آشفته‌سازی منطقه در نهایت این گروها نیز از بین خواهند رفت؛ چنانکه چندی پیش یکی از مسئولین امنیتی در منطقه این مطلب را در دیدار مطرح کرده بود که این بدمستی نیز در تحلیل نیز برای سیاستمداران خمار شاید در کوتاه مدت مفید باشد اما بی‌تردید این جریان‌های تکفیری تندرو به زودی گریبان کشورهایی که بر سر آنها معامله انجام داده‌اند را می‌گیرند.

رئیس مجلس با بیان اینکه همه قرائن و شواهد و نحوه اقدام نشان می‌دهد که عاملان اصلی همین جریان‌های تکفیری و افراطی هستند، تاکید کرد: گرچه با واسطه و بی‌واسطه با اشارات و حمایت‌های کشورها اقدام کرده باشند. که این کشورها همان‌هایی هستند که ذکری از آنها به عمل آمد و گرچه فایده اقدام آنها به نفع آمریکا و اسرائیل باشد ولی این افراطیون تروریست سال‌ها است که بلای جان مسلمانان شده‌اند و ما نشنیده‌ایم که این افراطیون علیه اسرائیل و رژیم صهیونیستی اقدامی کرده باشد.

لاریجانی ادامه داد: این افراطیون هر روز در افغانستان، پاکستان، عراق و سوریه به سربریدن و تکه‌تکه کردن مشغول هستند و علاوه بر این چهره مسلمانان را مشوه کرده‌اند. بلای اصلی برای منطقه و مسلمانان همین جریان تکفیری وهابی است که در تحجر و سطحی‌نگری بسیار به خوارج شباهت دارد. این جریان می‌داند که با جمهوری اسلامی نمی‌تواند شوخی کند، چراکه یک بار تجربه چنین بازیگری را در کشتن پرسنل کنسولگری ایران در افغانستان داشته و آثار و نتایج آن را به خوبی مشاهده کرده است.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران به دلیل داشتن استراتژی وحدت مسلمانان با حوصله این مسائل را مورد تحلیل قرار می‌دهد و اما نمی‌گذارد آتش جهنم سارقان شریعت سیمای نورانی آئین محمدی را بسوزاند و شعله حماقت افراطیون تکفیری خرمن دستاوردهای فداکاری مسلمانان را نابود کند.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: برخی کشورهای منطقه بدانند اینگونه اقدامات سبوعانه از نظر عملیاتی کار مشکلی نیست و ضمنا عجز و حقارت آنها را نشان می‌دهد که سرانجام خوشی برای آنها ندارد.

لاریجانی با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران با 1+5 اظهار داشت: در چند روز گذشته وقایعی رخ داد که در نوع خود در تاریخ سیاست حیرت‌آور است که درباره مذاکرات هسته‌ای یک کشور دنیا با چنین صحنه‌هایی مواجه شود؛ گریبان چاک چاک رژیم صهیونیستی که به هیچ روی نمی‌توانست اضطراب خود را مخفی کند و همچنین هم آغوشی مضحک مسئولان این رژیم و فرانسه که به خاطر یک موضع غیرمنطقی در مذاکرات که سور و ساتی به راه انداختند و تناقض‌گویی‌های مکرر مسئولان آمریکا که واقعا فضاحت‌آور است.

وی ادامه داد: شما که ادعای مدیریت جهانی دارید، اگر آنقدر عرضه ندارید که حرفی که زده‌اید، یک هفته آن را نگه دارید، از چه روی توقع دارید دیگران شما را به حساب آورند؟

در این میان نمایندگان با سردادن شعار "مرگ بر آمریکا" و "مرگ بر اسرائیل" حمایت خود را از سخنان رئیس مجلس اعلام کردند.

رئیس مجلس ادامه داد: رفتار و گفتار مزبزب مسئولان آمریکایی یا بی‌کفایتی آنها را علنی‌تر کرده و یا تصور می‌کنند که خیلی رندی کرده‌اند و مثلا از شرایط پیش آمده توانستند با سوءاستفاده گامی به جلو بردارند و یا از ابتدا به دنبال فریبکاری بودند؛ در هر سه حالت در این ماجرا بازنده اصلی بوده‌اند، یعنی یا بی‌عرضگی آنها در حل و فصل مسائل بین‌المللی مکشوف شد و یا فرصت‌طلبی آنها پدیدار شد که حتی نتوانستند از یک حادثه کوچک در مذاکرات صرف‌نظر کنند.

لاریجانی در ادامه گفت: به هر حال این ماجرا گذشت اما برای همه درس بود و فضای مذاکرات روشن‌تر شد و تصور می‌شود اگر این بار آمریکایی‌ها در مذاکرات دچار ضعف، بی‌کفایتی و فرصت‌طلبی شوند، صحنه را به کلی به دیگر رقبا واگذار کردند. ایران همه حقوق هسته‌ای صلح‌آمیز را بدون هیچ کم و کاست پیگیر است و از طرفی تضمین روشن می‌دهد که به سمت سلاح هسته‌ای نمی‌رود و این معادله هم قابل حل است و هم برای همگان منافع دارد.

وی تاکید کرد: اما اگر برخی کشورها مذاکرات هسته‌ای را مجالی برای خوش‌رقصی خود جهت حفظ روحیه رژیم بی‌آبروی صهیونیستی قرار داده‌اند، چنین دمی برای آنها فراهم نمی‌شود و قطعا مذاکره‌کنندگان ما با هوشیاری چارچوب و منطق نظام جمهوری اسلامی را رعایت کرده و مجلس نیز با دقت این فرآیند را زیر نظر دارد.

رئیس مجلس در پایان خاطرنشان کرد: امیدواریم در مذاکرات ژنو با رفتار عقلائی و منطقی روبرو شویم که در این صورت مذاکره‌کنندگان از ظرفیت حل و فصل موضوع برخوردارند اما اگر احساس کردند که برخی سیاست‌های نااهلانه در پیش گرفتند، انتظار ما از دوستان مذاکره کننده این است که با پاسخ محکم و روشن و ایستادگی توقع ملت را برآورده کنند.

**نظرات ایران و اندونزی درباره مسائل بین‌المللی و مصالح مسلمین بسیار نزدیک است

در ادامه لاریجانی با اشاره به حضور مرزوق علی رئیس پارلمان کشور اندونزی اظهار داشت: کشور اندونزی از کشورهای بزرگ و تاثیرگذار در جهان است و همواره همکاری‌های دوستانه‌ای در زمینه‌های اقتصادی، فرهنگی، بین‌الملل و ... با ایران داشته است.

وی ادامه داد: طی مذاکرات طولانی که چه در روز گذشته و چه در مجال‌های دیگر با آقای مزروقی داشته‌ام، احساسمان این است که تلقی ما از مسائل مهم بین‌المللی و مصالح مسلمین بسیار نزدیک است.

رئیس مجلس با اشاره به حضور رئیس مجلس اندونزی در کشورمان گفت: ما حضور ایشان را در کشور جمهوری اسلامی ایران و همینطور در جلسه علنی امروز مجلس ارج می‌نهیم و امیدواریم که سفر ایشان سفر پرخیر و برکتی برای نزدیکی دو کشور مهم آسیایی یعنی ایران و اندونزی باشد.

لاریجانی افزود: آقای مزروقی امروز هم لطف کردند و به همراه هیئت همراهشان در پارلمان حضور یافتند که ما در این جلسه از سخنان و نظرات ایشان در مجلس بهره می‌بریم.

**مرزوق علی: اندونزی از برنامه هسته‌ای ایران حمایت می‌کند

همچنین مزروقی علی رئیس پارلمان اندونزی در جلسه علنی امروز پارلمان حاضر شد و طی سخنانی اظهار داشت: از طرف خودم و به نمایندگی از پارلمان اندونزی به عنوان رئیس پارلمان از استقبال گرم شما تشکر می‌کنم.

وی ادامه داد: این سفر سوم بنده به ایران است که این سفر رسمی به دعوت علی لاریجانی رئیس مجلس ایران انجام شده ‌و امیدوارم این سفر بتواند رابطه دیرینه هزار ساله گذشته را برای همکاری بیشتر در زمینه‌های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی توسعه دهد.

رئیس پارلمان اندونزی با بیان اینکه روابط پارلمان اندونزی و ایران رابطه‌ای دوستانه است، افزود: در بعد اقتصادی و تجارت موانعی برای ارتباط بین دو کشور وجود دارد که امیدواریم در این سفر موانع را برداریم.

مرزوقی علی خاطرنشان کرد: شب گذشته با لاریجانی در مورد مسائل گوناگون صحبت کردیم و در حالیکه ارتباط بین دو پارلمان خیلی خوب بوده، خواستیم روابط بهتری بین مردم ایران و اندونزی داشته باشیم.

وی تصریح کرد: پارلمان اندونزی و ایران همکاری‌هایی در سطح بین‌المللی و منطقه‌ای مانند پارلمان آسیا، پارلمان اکی و پارلمان جهان دارند.

رئیس مجلس اندونزی در ادامه گفت: نظر ما و ایران در مورد فلسطین نیز نزدیک است و ما معتقدیم صلح در فلسطین بوجود نخواهد آمد مگر اینکه فلسطین به پایتختی بیت‌المقدس مستقل شود.

در این هنگام نمایندگان مجلس با گفتن احسنت احسنت اظهارات وی را تحسین کردند.

وی همچنین ادامه داد: ما از برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز ایران حمایت می‌کنیم و می‌خواهیم آنچه ایران در آرمان خود در نظر گرفته را به دست بیاورد.

 این سخنان مرزوقی نیز با تکبیر نمایندگان حاضر در صحن مجلس روبرو شد.

مرزوقی علی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما به نمایندگی از دولت و مردم اندونزی به شما و مردم ایران به علت انفجار لبنان تسلیت می‌گوییم و در پایان از اعضای مجلس و به خصوص رئیس مجلس ایران تشکر می‌کنم و همچنین از فرصتی که به ما برای دیدار با رئیس جمهور ایران جناب آقای روحانی دادند، سپاسگزارم.

رئیس مجلس اندونزی تصریح کرد: ما امیدواریم این سفر بتواند ارتقاء همکاری بین ایران و اندونزی در سطح دولت‌ها، پارلمان‌ها و مردم توسعه بدهد.

سپس علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه از آقای مرزوقی علی رئیس پارلمان اندونزی تشکر می‌کنیم، گفت: از بیانات صمیمانه ایشان سپاسگزاریم و امیدواریم سفر ایشان نقطه عطفی برای روابط بین ایران و اندونزی شود چراکه این دو کشور، کشورهای ممتاز و بزرگی در جامعه اسلامی امروز هستند.

وی تصریح کرد: امیدواریم همراه با همگرایی پارلمانی دو کشور، سطح روابط تجاری بین دو کشور نیز افزایش پیدا کند و امیدواریم ایشان سفر موفقی داشته باشند و در پایان نیز از ایشان و هیئت همراهشان سپاسگزاری می‌کنیم و آرزوی روزهای خوبی برای ایشان در ایران داریم.

**ورود نمایندگان به اولین دستور کار پارلمان

نمایندگان در اولین دستور امروز صحن، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه در مورد طرح اصلاح ماده 85 قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران را مورد بررسی قرار دادند. در جریان بررسی کلیات این طرح، محمدحسن آصفری نماینده مردم اراک در مجلس در مخالفت با این موضوع، گفت: اگر این طرح به تصویب برسد، به طرح‌هایی که از صندوق توسعه ارزی تسهیلات گرفته می‌شود، مجوز داده می‌شود تا برای تکمیل پروژه‌ها از صندوق توسعه ملی هم تسهیلات بگیرند. هیچ کجا از بند "د" ماده 85 نکته‌ای گفته نشده که مخالف این موضوع باشد، لذا نیازی به قانونگذاری نداریم.

وی ادامه داد: نکته‌ای که در این بحث نهفته است، این است که وقتی پروژه‌ای از حساب ذخیره ارزی تسهیلات گرفته و هنوز تکمیل نشده‌اند یا توجیه اقتصادی نداشته‌اند و یا اراده‌ای برای تکمیل آنها وجود نداشته، لذا لزومی ندارد که ما قانونی تصویب کنیم که این پروژه‌ها بتوانند از صندوق توسعه ملی هم تسهیلات بگیرند.

این نماینده مجلس همچنین تصریح کرد: قبل از تصویب این قانون باید بررسی‌هایی صورت بگیرد تا ببینیم تسهیلات قبلی که از حساب ذخیره ارزی پرداخت شده است،‌ کجا هزینه شده، آیا شرکت‌های خصوصی که این تسهیلات را گرفته‌اند پول را صرف پروژه مد نظر کرده‌اند یا با این پول برج‌سازی کرده و ضررهای بسیاری به کشور زده‌اند؟ همچنین باید بررسی شود که این تسهیلات اگر به بنگاه‌های زودبازده پرداخت شود بهتر است یا به پروژه‌های دیربازده؟ چرا که گاهی پروژه‌های زودبازده توانایی اشتغال‌زایی بیشتری دارند.

آصفری همچنین خاطر نشان کرد: به عنوان مثال یک پروژه 100 میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی تسهیلات گرفته و اکنون هم می‌خواهد 50 میلیارد دلار دیگر بگیرد و این پروژه تنها برای 20 تا 50 نفر اشتغالزایی می‌کند. لذا چه لزومی دارد که ما این همه تسهیلات به اینگونه پروژه‌ها بدهیم در حالی که ممکن است یک پروژه تنها با دریافت 100 میلیون دلار تسهیلات بتواند برای همین میزان اشتغالزایی کند؛ بنابراین قبل از تصویب این قانون باید اولویت‌ها برای پرداخت تسهیلات به پروژه‌ها مشخص شود.

**افضلی‌فرد: تعطیلی 500 واحد تولیدی در سال 1391

در ادامه مصطفی افضلی‌فرد نماینده اردبیل در مجلس به عنوان موافق اول کلیات طرح مذکور گفت: وقتی که یک پروژه‌ می‌تواند از حساب ذخیره ارزی تسهیلات بگیرد، قطعا این پروژه‌ توجیه فنی و اقتصادی داشته است. همچنین در ماده واحده این طرح هم آمده که پروژه‌هایی می‌توانند از صندوق توسعه ملی تسهیلات بگیرند که شرایط دریافت تسهیلات از حساب ذخیره ارزی را هم داشته باشند.

وی افزود: ماموریت صندوق توسعه ملی در قالب سیاست‌های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری انجام می‌شود و ما اگر بخواهیم این سند چشم‌انداز به درستی انجام شود، باید تسهیلات مناسبی در اختیار کارآفرینان و پروژه‌های اشتغال‌زا بگذاریم.

این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس ما در سال 91، 500 واحد تولیدی تعطیل شده داشتیم. لذا چطور می‌توانیم چشممان را روی این موضوعات ببندیم و هیچ مشوق یا تسهیلاتی برای واحدهای تولیدی نداشته باشیم؟ بنابراین از نمایندگان می‌خواهم با رای قاطع خود به این طرح حمایت مجلس از بخش خصوصی و واحدهای تولیدی را نشان دهند.

**امیرآبادی: عدم اطلاعات لازم در خصوص اخذ تسهیلات طرح‌ها از حساب ذخیره ارزی

همچنین احمد امیرآبادی نماینده مردم قم در مجلس در مخالفت با کلیات طرح این طرح گفت: ما در حالی داریم برای یک موضوعی به این مهمی تصمیم می‌گیریم که هیچ اطلاعاتی درباره این طرح‌ها و پروژه‌هایی که تاکنون از حساب ذخیره ارزی تسهیلات گرفته‌اند، نداریم؛ ما نمی‌دانیم این طرح‌ها چه تعدادی هستند و تاکنون چقدر از صندوق ذخیره ارزی تسهیلات گرفته‌اند. همچنین بازدهی این طرح‌ها مشخص نیست و همچنین معلوم نیست که با این مصوبه مجلس چه میزان از صندوق توسعه ملی خارجی می‌شود.

وی افزود: ما این سوالات را از در کمیسیون برنامه و بودجه هم مطرح کردیم، اما هیچ پاسخی به این سوالات ما داده نشد. بنابراین وقتی که ابهامات بسیاری وجود دارد و هنوز شفاف‌سازی درستی صورت نگرفته، چطور می‌توانیم مجوز دهیم که این پروژه‌ها از صندوق توسعه ملی هم تسهیلات بگیرند.

این نماینده مجلس تاکید کرد: با اضافه کردن یک عبارت به بند "د" ماده 85، این موضوع مشکل اجرایی هم پیدا می‌کند و باید آیین‌نامه اجرایی آن را هم تهیه کنیم. چرا که در گذشته هم در زمینه قوانینی که در خصوص صندوق توسعه ملی به تصویب رسانده‌ایم، مشکلات اجرایی بوجود آمده و طرح‌هایی که از صندوق توسعه ملی استفاده می‌کنند زمانی که برای دریافت تسهیلات به بانک‌ها می‌روند با مشکل مواجه می‌شوند. علاوه بر اینکه با افزودن یک عبارت به ماده 85، مشکلی از صنعت کشور حل نمی‌شود.

**عبدی: صندوق توسعه پول ندارد

در ادامه ایرج عبدی نماینده خرم‌‌آباد در مجلس در موافقت با کلیات این طرح گفت: از آنجا که دولت بدهی‌های خود را به بانک‌ها تهاتر کرده است، لذا حساب ذخیره ارزی پولی ندارد که بخواهد برای تکمیل پروژه‌ها تسهیلاتی پرداخت کند. بنابراین ما باید مشکل این پروژه‌های نیمه تمام را حل کنیم.

وی ادامه داد: بسیاری از پروژه‌ها یک یا چند قسط از تسهیلات خود را از حساب ذخیره ارزی دریافت کرده‌اند و وقتی مراجعه کرده‌اند بقیه تسهیلات را بگیرند، می‌بینند که در صندوق توسعه ارزی پولی نیست بنابراین در حالیکه بسیاری از منابع کشور صرف طرح‌هایی شده که قرار است اشتغالزایی به همراه داشته باشد. لذا منطقی نیست که بخواهیم این پروژه‌ها را نیمه تمام رها کنیم. بنابراین باید شرایطی بوجود آوریم که آنها هم بتوانند از صندوق توسعه ملی هم تسهیلات دریافت کنند و این پروژه‌های نیمه تمام را تکمیل کنند.

**تشکیل کارگروهی در مجلس برای شفاف‌سازی تسهیلات پرداختی از حساب ذخیره ارزی

در ادامه این جلسه محمدرضا پورابراهیمی نماینده مردم کرمان در مجلس در مخالفت با کلیات این طرح گفت: ما با روح این طرح مخالف نیستیم، اما باید مشخص شود که اگر طرحی سودآور است، تنها به آن تسهیلات بدهیم. نه اینکه بخواهیم منابع صندوق را هم صرف پروژه‌هایی کنیم که مشخص نیست چه بازدهی و یا سودهی دارند.

وی ادامه داد: ما نمی‌دانیم قرار است قانونی که تصویب می‌کنیم، مشمول چند طرح شود و مجموعا چقدر از منابع صندوق قرار است بابت تسهیلات پرداخت شود. همچنین مشخص نیست که این طرح‌هایی که تاکنون از حساب ذخیره ارزی تسهیلات گرفته‌اند چقدر توجیه اقتصادی دارند و چقدر به تولید و اشتغال کشور کمک می‌کنند.

این نماینده مجلس بر همین اساس خطاب به علی لاریجانی گفت: ما از آقای لاریجانی می‌خواهیم که کارگروهی تشکیل دهد تا وضعیت صندوق توسعه ارزی را شفاف‌سازی کند.

پورابراهیمی افزود: بانک‌های عامل، بانک مرکزی و دولت علاقه‌مند به شفاف شدن این موضوع نیستند، که چه میزان تسهیلات از حساب ذخیره ارزی به پروژه‌ها پرداخت کرده‌اند بنابراین ما خواستار این موضوع هستیم تا یک کارگروه از مجلس مامور شفاف‌سازی این موضوعات شود.

علی لاریجانی رئیس مجلس نیز بر همین اساس از حجت‌الاسلام مصباحی مقدم رئیس کمیسیون برنامه و بودجه خواست تا کارگروهی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مشخص شوند و وضعیت حساب ذخیره ارزی را مورد بررسی قرار داده و گزارش خود را به مجلس ارائه دهد.

همچنین محمد اسماعیل‌نیا نماینده مردم کاشمر در مجلس نیز به عنوان موافق آخر کلیات این طرح، گفت: ما هم موافق این موضوع هستیم که یک کارگروه قوی تعیین شود و با مدیریت کمیسیون برنامه و بودجه بر میزان تسهیلات پرداختی از حساب ذخیره ارزی بررسی‌هایی انجام دهند، چرا که این موضوع به شفاف‌ شدن ابهاماتی که در ذهن نمایندگان است کمک می‌کند. همچنین ما آمادگی داریم که در صورت تصویب این طرح تا زماین که وضعیت تسهیلات پرداختی گذشته مشخص نشده، اجرای آن را به تعویق بیندازیم تا وضعیت تسهیلات پرداختی از حساب ذخیره ارزی روشن شود.

وی ادامه داد: با روشن شدن این موضوع دیگر دلیلی برای عدم تصویب این موضوع باقی نمی‌ماند و ما می‌توانیم از صندوق توسعه ملی تسهیلات در اختیار طرح‌های نیمه تمام بگذاریم تا این پروژه‌ها تکمیل شوند و بازدهی مالی و اقتصادی خود را داشته باشند.

این نماینده مجلس همچنین گفت: البته این تسهیلات به طرح‌هایی داده می‌شود که اهمیت آنها از سوی بانک‌های عامل تایید شود و توجیه فنی و اقتصادی داشته باشند. لذا نظارت‌ها پابرجا است و نمایندگان نباید در این زمینه نگرانی داشته باشند.

**قوامی: 70 درصد تسهیلات صندوق ذخیره ارزی معوق شده است

در ادامه این جلسه هادی قوامی نماینده مردم اسفراین در مجلس با استناد به ماده 88 قانون برنامه اظهار داشت: بر اساس بند "د" ماده 85 قانون برنامه ایفای باقی تعهدات حساب ذخیره ارزی به پروژه‌های نیمه تمام باید از محل بند "ج" این ماده تامین شود و در بند "ج" نیز تصریح شده که این تسهیلات باید از محل بازپرداخت تسهیلات گذشته پرداخت شود.

وی افزود: ما تاکنون حدود 16 میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی به بخش خصوصی تسهیلات داده‌ایم اما 70 درصد این تسهیلات معوق مانده است و با توجه به اینکه کارمزد این تسهیلات 4 درصد است؛ لذا این موضوع مشکلات بسیاری را بوجود می‌آورد، چرا که اگر بازپرداخت این تسهیلات از سوی بخش خصوصی انجام می‌شد، صندوق ذخیره ارزی برای پرداخت بقیه تسهیلات منابع داشت.

**تصویب کلیات طرح پرداخت تسهیلات از صندوق توسعه ملی برای تکمیل طرح‌های اشتغال‌زا

پس از سخنان موافقان و مخالفان کلیات این طرح، بهارستان‌نشینان با 154 رای موافق، 25 رای مخالف و 8 رای ممتنع از مجموع 202 نماینده حاضر در مجلس با کلیات طرح اصلاح بند "د" ماده 85 قانون برنامه پنجم موافقت کردند.

بر اساس طرح مذکور، بند "د" ماده 85 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مورد اصلاح قرار گرفت و یک عبارت به انتهای آن الحاق می‌شود.

بر اساس بند "د" ماده 85 قانون برنامه پنجم، شرکت‌های خصوصی و تعاونی می‌توانند برای انجام طرح‌هایی که توجیه فنی، اقتصادی و مالی دارند و یا این طرح‌ها اشتغال‌زایی به همراه دارد، از حساب ذخیره ارزی تسهیلات دریافت کنند.

وکلای ملت قصد دارند با اصلاح این بند از ماده 85 قانون برنامه پنجم این اجازه را صادر کنند که طرح‌های نیمه تمام خصوصی و تعاونی که حداقل یک قسط از محل حساب ذخیره ارزی تسهیلات دریافت کرده‌اند، در صورتی‌که دارای بدهی معوق نباشند و اهلیت متقاضیان مجددا در چارچوب مفاد ماده 84 قانون برنامه پنجم به تایید بانک عامل برسد، برای تکمیل پروژه‌های خود از تسهیلات صندوق توسعه ملی نیز استفاده کنند.

**مذاکرات فرسایشی شود مجلس تصمیمات مبتنی بر مطالبات ملت ایران را اتخاذ می‌کند

پیش از اعلام اسامی مهمانان و ناطقان میان دستور شاهین محمد صادقی عضو هیئت رئیسه مجلس بیانیه‌ای را در خصوص ذاکرات هسته‌ای قرائت کرد و گفت: تمام نمایندگان حاضر در جلسه این بیانیه را امضا کرده‌اند.

برای مشاهده متن این بیانیه اینجا کلیک کنید.

**نطق 31 دقیقه‌ای ناطقان میان دستور

پس از آن حجت‌الاسلام سبحانی نیا عضو هیئت رئیسه مجلس اسامی ناطقان میان دستور را مطرح کرد. براین اساس محمد اسماعیلی نماینده مردم زنجان در مجلس، سیامک مره صدق نماینده کلیمیان در مجلس، غلامحسین شیری نماینده مردم هشترود در مجلس، محسن بیگلری نماینده مردم  سقز در مجلس و عوض حیدرپور نماینده مردم شهرضا در مجلس به عنوان ناطقان میان دستور در صحن علنی سخنرانی کردند.

**اسماعیلی: گزینه نظامی دشمنان از زمان دفاع مقدس به بایگانی رفت

محمد اسماعیلی نماینده مردم زنجان در مجلس در نطق میان دستور طی سخنانی در صحن علنی مجلس با اشاره به اقدام تروریستی در لبنان اظهار داشت: حرکت تروریستی مزدوران آمریکایی و صهیونیست‌ها در مقابل سفارت جمهوری اسلامی ایران را محکوم کرده و شهادت رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی و دیگر شهدای این حادثه را به مقام معظم رهبری، ملت و خانواده‌هایشان تبریک و تسلیت می‌گویم.

وی ادامه داد: ملت ایران و نمایندگان؛ همانطور که استحضار دارید از زمان شروع مذاکرات در دوره جدید با 1+5، رئیس جمهور آمریکا و وزیر خارجه این کشور ملت ایران را تهدید و اعلام می‌کنند که گزینه نظامی روی میز است. لازم می‌دانم مطالبی را به دولت و کنگره آمریکا و رژیم صهیونیستی بگویم.

نماینده مردم زنجان در مجلس افزود: سردمداران آمریکایی به خوبی به یاد دارند که جمهوری اسلامی در دوران دفاع مقدس زمانی که تحریم‌های همه‌جانبه توسط دشمنان انقلاب اعمال می‌شد به طوریکه حتی سیم خاردار در اختیار ایران قرار نمی‌دادند و همه قدرت‌های جنایتکار به صورت تمام قد پشت سر صدام ملعون مقابل مردم ایران ایستاده بودند.

اسماعیلی با بیان اینکه مردم ولایتمدار ایران به همت جوانان خود توانست علیه همه این دشمنان و در راس آن آمریکا بایستد، گفت: ایران نه تنها اجازه نداد حتی یک وجب از خاکش در اختیار بیگانگان قرار گیرد، بلکه توانست صدام و آمریکا و حامیان رژیم را نه در خاک ایران بلکه در خارج از مرزهای بین‌المللی تنبیه، تحقیر و بینی آنها را خاک بمالد.

وی در ادامه گفت: از نظر ما گزینه نظامی آمریکا بعد از آن واقعه نه تنها روی میز نیست، بلکه برای همیشه به بایگانی سپرده شده است و اگر دولت تروریست پرور آمریکا در طول 25 سال گذشته نتوانسته به نظام جمهوری اسلامی حمله کند نه از سر دلسوزی بلکه به خاطر درسی است که شهدای ما به دشمنان خود دادند.

نماینده مردم زنجان در مجلس تاکید کرد: آمریکا و صهیونیست‌ها و دولت‌های غربی بدانند ملت ایران به ویژه جوانان علیرغم همه مشکلات موجود تصمیم گرفتند با استفاده از سرمایه درونی نظام همه مشکلات کشور را یکی پس از دیگری برطرف و این تحریم‌های ظالمانه را به فرصت تبدیل کنند و در آینده نزدیک ایران بزرگ را به خوداتکایی خواهند رساند.

اسماعیلی اظهار داشت: ملت شریف ایران این آمادگی را دارد که هر تجاوزی را با قدرت پاسخ داده و هر متجاوزی را از کرده خود پشیمان سازد. دولت آمریکا به خوبی می‌داند که امروز از هر زمان دیگری آسیب‌پذیرتر است و زمان قلدری آن رو به افول است و این را می‌داند که نظام جمهوری اسلامی نه تنها یک قدرت منطقه‌ای بلکه به عنوان قدرت تاثیرگذار در صحنه بین‌المللی تبدیل شده است. لذا برای آمریکا بهتراین است که بلوف‌زنی‌ها را کنار گذاشته و حقوق ملت ایران و سایر ملت‌ها را به رسمیت بشناسد.

وی ضمن اعلام حمایت قاطع نمایندگان از تیم مذاکره کننده هسته‌ای تصریح کرد: اگر آمریکا و دولت‌های غربی تمایلی به مذاکره کردن دارند، نه از سر قدرت بلکه از سر ضعف است و آنها به خوبی می‌دانند برای حل مشکلات غرب آسیا به جمهوری اسلامی ایران نیاز دارند. بنابراین تیم مذاکره کننده باید با تمام قدرت از حق مسلم ایران دفاع کنند.

نماینده مردم زنجان خطاب به رئیس جمهور کشور گفت: آقای روحانی؛ با توجه به وابستگی اقتصاد ایران به نفت، دشمنان ملت از این نقطه ضعف استفاده کرده و با تحریم‌های ظالمانه قصد دارند فشارهای مضاعفی را به ایران وارد کنند. اکثر کشورها از طریق اخذ مالیات منابع مالی تامین می‌کنند در صورتی که امروز فرار مالیاتی در ایران نهادینه شده است و این امر بیشترین خسارت را به اقتصاد کشور وارد می‌کند.

وی ادامه داد: ده‌ها هزار میلیارد تومان حق دولت توسط افراد و شرکت‌ها به علت نبود سیستم‌های مالیاتی و وصل بودن این افراد به باندهای ثروت و قدرت و افراد بانفوذ در سطح کشور بلوکه شده و این افراد از پرداخت مالیات سرباز می‌زنند. ولی اگر امروز اخذ مالیات بر درآمد در مسیر صحیح خود قرار گیرد، می‌تواند بخش قابل توجهی از مشکلات را حل کند.

اسماعیلی با اشاره به حمایت دولت‌های گذشته از تولید داخلی و تاکید مقام معظم رهبری بر این موضوع اظهار داشت: علی‌رغم این تاکیدات توجه جدی به این امر نشده است و امروز شاهد آثار شوم آن در کشور هستیم و اگر حمایت از تولید به خوبی و به موقع انجام می‌شد امروز شاهد تاثیرات تحریم‌ها نبودیم.

وی در پایان خاطر نشان کرد: امیدوارم در دولت آقای روحانی به این موضوع مهم و حیاتی توجه جدی شود تا حماسه اقتصادی مورد نظر مقام معظم رهبری تحقق یابد.

**مجمع نمایندگان گیلان، فارس و خوزستان حادثه تروریستی بیروت را محکوم کردند

پس از پایان نطق زنجانی، علیرضا منادی سفیدان عضو هیئت رئیسه مجلس پیام تسلیت مجمع نمایندگان گیلان، فارس و خوزستان به مناسبت شهادت رایزن فرهنگی ایران در بیروت را قرائت کرد.

**مره صدق: کلیمیان ایران از فدا کردن منافع فرانسه به پای رژیم صهیونیستی تعجب می‌کنند

سیامک مره‌صدق در نطق میان دستور در صحن علنی مجلس با بیان اینکه نتانیاهو فردی متوحش و جنایتکار است که صلاحیت اظهارنظر درباره ملت ایران را ندارد، اظهار داشت: رفتار و گفتار نخست وزیر جنگ طلب رژیم صهیونیستی جای صحبت ندارد اما کلیمیان ایران از رفتار فرانسه که منافع خود را فدای رژیم صهیونیستی کرده است، تعجب می‌کنند.

وی با اشاره به مذاکرات ایران با 1+5 گفت: حافظه تاریخی ملت ایران اعتمادی به طرف مقابل ندارد لذا نخستین اقدام از سوی 1+5 باید اعتمادسازی باشد.

**طرح اصلاح قانون برنامه پنجم مجددا به کمیسیون برنامه و بودجه ارجاع شد

در ادامه نمایندگان وارد جزئیات طرح اصلاح بند "د" ماده 85 قانون برنامه پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران شدند و در نهایت پس از بحث و بررسی‌های طولانی و ارائه پیشنهادات مختلف، جزئیات این طرح را به کمیسیون برنامه و بودجه ارجاع دادند.

بر اساس ماده واحده طرح مذکور و پس از تصویب نهایی در صحن علنی مجلس، طرح‌های نیمه تمام خصوصی و تعاونی که حداقل یک قسط از محل حساب ذخیره ارزی تسهیلات دریافت نموده‌اند، در صورتی که دارای بدهی معوق نبوده و یا بدهی آنها تعیین تکلیف شده باشد و توجیه فنی، اقتصادی و مالی داشته و اهلیت متقاضیان آنها مجددا در چارچوب مفاد ماده 84 قانون برنامه پنجم به تایید بانک عامل برسد، برای تکمیل طرح‌ها می‌توانند از تسهیلات صندوق توسعه ملی استفاده کنند.

در حال حاضر شرکت‌های خصوصی و تعاونی می‌توانند برای طرح‌هایی که توجیه فنی، اقتصادی و مالی دارند و سبب اشتغال‌زایی می‌شوند از حساب ذخیره ارزی تسهیلات دریافت کنند.

در جریان بررسی ماده واحده طرح مذکور پیشنهادات متعددی برای اصلاح آن مطرح شد و در نهایت وکلای ملت با 126 رای موافق، 37 رای مخالف و 4 رای ممتنع با تصویب آن مخالفت کردند.

پس از آن هیئت رئیسه مجلس حذف این ماده واحده را به رای مجلس گذاشت که بهارستان‌نشینان با 28 رای موافق، 123 رای مخالف و 10 رای ممتنع از مجموع 197 نماینده حاضر در صحن علنی با حذف آن هم مخالفت کردند.

در نهایت با نظر محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس که ریاست صحن علنی را برعهده داشت، طرح مذکور مجددا به کمیسیون برنامه و بودجه برای بررسی بیشتر ارجاع شد.

**سوال 2 نماینده مجلس از وزرای اقتصاد و نیرو اعلام وصول شد

پیش از پایان جلسه علنی علیرضا منادی عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: سوال ملی قاسم جعفری نماینده مردم بجنورد از وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره علت اظهارات رئیس بانک مرکزی در مورد تضعیف ارزش پول ملی اعلام وصول شد.

این عضو هیئت رئیسه همچنین گفت: سوال ملی نادر قاضی‌پور نماینده ارومیه از وزیر نیرو درباره علت افزایش حق انشعاب برق اعلام وصول می‌شود.

منادی ادامه داد: همچنین لایحه عادی اجازه مشارکت جمهوری اسلامی ایران در افزایش سرمایه دور پنجم بانک توسعه اسلامی و لایحه اساسنامه سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی اعلام وصول می‌شود.

بر اساس اعلام این عضو هیئت رئیسه، طرح الحاق یک بند به عنوان بند 7 به ماده 45 قانون خدمات وظیفه عمومی اصلاحیه 22 آبان 1390 و طرح اصلاح ماده 57 قانون آیین‌نامه داخلی مجلس از سوی هیئت رئیسه اعلام وصول شد.

**جمعی از نمایندگان مجلس اقدام تروریستی روز گذشته در لبنان را محکوم کردند

ضرغام صادقی عضو هیئت‌رئیسه مجس پیش از پایان جلسه علنی امروز پارلمان بیانیه جمعی از نمایندگان مجلس در خصوص اقدام تروریستی روز گذشته در لبنان را قرائت کرد؛ برای متن این بیانیه اینجا کلیک کنید.

** تذکرات شفاهی نمایندگان مجلس

در ادامه تذکرات شفاهی 5 تن از نمایندگان مجلس به مسئولان اجرایی در صحن علنی مطرح شد ولی به دلیل تقارن با اذان ظهر نوبت به قرائت تذکرات کتبی نمایندگان نرسید.

ایرج ندیمی نماینده مردم لاهیجان در صحن علنی طی تذکر شفاهی اظهار داشت: ما در راستای ایفای وظایف نمایندگی در بعد استانی با موانعی در حوزه‌های عمرانی روبرو هستیم مانند آبرسانی، گازرسانی، اجرای پروژه‌های بیمارستانی و کثیری از پروژه‌های راه در مضیقه هسیتم.

وی ادامه داد: باید از رئیس جمهور و وزرای اقتصادی درخواست کنیم تا جلسه‌ای را پیرامون این موضوعات داشته باشیم، چرا که مردم وقتی ما را می‌بینند، از ما می‌پرسند سرنوشت پروژه‌ها چه می‌شود. پروژه‌ها از جهت نوع تزریق بودجه با مشکل روبرو هستند و دولت باید تکلیف آنها را روشن کند.

**درخواست نمایندگان از دولت برای تشکیل جلسه مشترک پیش از بررسی بودجه 93 در مجلس

نماینده مردم لاهیجان در مجلس گفت: لازم است جلسه غیرعلنی با دولت قبل از بودجه 93 در مجلس برگزار شود و همچنین کمیسیون‌های مجلس کارگروه ویژه ای برای رفع مشکلات مردم طراحی کنند.

در ادامه محمدرضا باهنر که ریاست مجلس را در غیاب علی لاریجانی بر عهده داشت اظهار داشت: بحث درستی است. ما به بودجه نزدیک می‌شویم و از 300 تا 400 هزار میلیارد تومان بودجه پروژه‌های نمیه تمام داریم و بودجه عمرانی سال آینده اگر هنر کنیم 20 هزار میلیارد تومان خواهد بود. لذا باید به غربالگری جدی در پروژه‌های عمرانی با کمک نمایندگان بپردازیم و شاید اگر این موضوع در جلسه علنی مطرح شود و مردم نیز بفهمند که چه اتفاقی می‌افتد، بهتر باشد.

محمد ابراهیم محبی نماینده مردم سنقر در مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی در صحن اظهار داشت: آقای روحانی با توجه به انتظارات و توقعاتی که توسط شما و وزیر کشور در خصوص تعاملات نمایندگان در مورد انتخاب استاندار ایجاد شده، ولی در روند تعیین استاندار جدید کرمانشاه با مجمع نمایندگان این استان تعامل،‌ رایزنی و مشورتی صورت نگرفته است و توقع مردم از شما غیر از این بود.

وی همچنین در خصوص پایین بودن قیمت تمام شده محصولات کشاورزی مانند گندم، نخود و آفتابگردان و نبود کود و سم به وزیر جهاد کشاورزی تذکر ارائه داد.

شکرخدا موسوی نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی به وزیر بهداشت و رئیس سازمان محیط زیست با اشاره به بارندگی‌های اخیر استان ‌خوزستان و ایجاد مشکلات تنفسی برای مردم گفت: در 15 روز گذشته نزدیک به 20 هزار نفر از مردم خوزستان، کارون، سوسنگرد و امیدیه به دلیل مشکلات تنفسی راهی بیمارستان شدند و در 48 ساعت گذشته بعد از بارندگی روزهای گذشته در اهواز 2 هزار نفر و در امیدیه 400 هزار نفر راهی بیمارستان شدند و امروز 100 نفر از آنها در بیمارستان اهواز بستری هستند و این یک فاجعه انسانی است.

وی خطاب به وزیر بهداشت افزود: چرا هنوز علت بیماری مشخص نشده است؟ آیا می‌دانید عوارض این بیماری‌ها چه مشکلاتی را در آینده برای مردم به وجود می‌آورد؟ خانم ابتکار چرا به وظیفه قانونی خود عمل نمی‌کنید و چرا تاکنون وزیر بهداشت و رئیس محیط زیست به خوزستان سفر نکرده است؟

نماینده مردم اهواز در مجلس خاطر نشان کرد: ما این خبر را در هفته گذشته به گوش آقای رئیس جمهور رساندیم و انتظار داشتیم که وی دستور ویژه‌ای صادر کند، ولی دریغ از یک جمله. بنابراین درخواست می‌کنم که دو تیم کارشناسی از کمیسیون بهداشت مجلس و دولت با مسئولیت وزیر بهداشت به خوزستان فرستاده شود.

**باهنر: اعزام کمیته‌ای از مجلس به خوزستان

در ادامه محمدرضا باهنر در پاسخ به نماینده اهواز گفت: کمیسیون بهداشت مجلس کمیته‌ای را از طرف مجلس برای سفر به خوزستان تعیین کرده است و امیدواریم که دولت جدی‌تر این موضوع را پیگیری کند.

محمد فیروزی نماینده مردم نطنز در مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی اظهار داشت: تسریع در عملیات کردن پروژه بانک دوم جاده بادرود - کاشان که متاسفانه روزانه باعث کشته شدن شهروندان زیادی شده است، اقدام عاجلی را ازسوی وزیر راه و شهرسازی می‌طلبد.

وی خطاب به وزیر راه گفت: از وزیر راه درخواست دارم که برای مسکن مهر که متقاضیان جوان و مستضعف آن در بلاتکلیفی و ناامیدی به سر می‌برند، راه تعیین کند و از دولت نیز می‌خواهم تا راهکاری برای تهیه مسکن این اقشار تعیین کند.

نماینده مردم نطنز درمجلس ضمن درخواستی از رئیس جمهور گفت: واردات بی‌رویه ماشین‌های لوکس که کشتی‌کشتی وارد کشور می‌شوند از چه مکانیسمی برخوردار است در حالی که احتیاج مردم امروز رفع مشکلات دارو و درمان و نان است ایا اراده‌ای در خصوص رفع این مشکل وجود دارد یا ادامه راه دولت گذشته است.

محمد قسیم عثمانی نماینده مردم بوکان در مجلس شورای اسلامی طی تذکر شفاهی در صحن علنی خطاب به روحانی گفت: مردم ما بیشترین همراهی را با دکتر روحانی داشته‌اند و به این نسبت انتظار دارند که در انتصابات و تصمیم‌گیری ها به خواسته آنها بیشتر توجه و از مدیران مردمی و ارزشی استفاده شود. چرا که عدم استفاده از این مدیران و استفاده از مدیران ناکارآمد بیشترین لطمه را به نظام می‌زند .

وی با اشاره به مشکل جدی آب خاطر نشان کرد: شهر بوکان با مشکل جدی آب روبرو است. این در حالی است که شهرهای میاندوآب، گناب و تبریز از آب بوکان بهره می‌برند، لذا انتظار توجه وزیر نیرو را به این موضوع را داریم.

نماینده مردم بوکان در مجلس در پایان از وزیر راه درخواست کرد تا پروژه کنار گذر بوکان که حیاتی ترین پروژه این شهرستان است و به کلی متوقف شده را دوباره از سرگیرد.

**پایان جلسه علنی امروز/ جلسه بعدی یکشنبه هفته بعد

حجت‌الاسلام محمدرضا باهنر که در غیاب علی لاریجانی ریاست جلسه علنی امروز خانه ملت را برعهده داشت، زنگ پایان جلسه امروز را به صدا در آورد و زمان جلسه بعدی را روز یکشنبه 3 آذر با دستور ادامه رسیدگی به دستور هفتگی اعلام کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس